Sweet Sweep (Project Play)

- Project Play -
Sweet Sweep
Tijdens dit project werden wij in groepjes geplaatst met DDM'ers en SD'ers. Samen gingen wij een eigen game ontwerpen met een doel.

Debriefing
Tijdens deze opdracht gaan we werken aan een game met een bepaalde boodschap. Hiervoor hebben wij een team van multidisciplinaire studenten. Hiervoor hebben wij drie casussen aangewezen gekregen door de opdrachtgever:
- Persoonlijke verzorging
- Schoonmaken
- Voedingsmiddelen

Met deze onderwerpen hopen ze hun doelgroepen te verbreden en hiervoor een promotie te maken, daarom krijgt elke student één casus aangewezen en moet deze in drie concepten uitwerken:
- Arcade game
- Game voor op een website
- Serious game

Voor elk concept gaan we onderzoek doen zoals schetsen en moodboards. Tijdens dit onderzoek gaan we opzoek gaan naar de doelgroep, hoe we die kunnen bereiken, hoe we de boodschap kunnen overbrengen en hoe we dit het beste kunnen omzetten in een game.
Doel van het project:
Het doel van dit project is om een game te ontwerpen met andere mediavormgevers in samenwerking met software development. Deze game moet als doel hebben om voor Unilever hun producten te promoten op basis van een goede boodschap te brengen aan de jeugd zodat het hun ook activeert om meer zelf te gaan schoonmaken rondom huis. Dit zou er voor moeten zorgen dat jongeren zich meer aangetrokken voelen om schoonmaakmiddelen te kopen van Unilever om hun gat in de markt te vullen en het negatief imago op schoonmaken te verminderen.

Doelgroep van het project:
Het algemene doelgroep waar op gericht wordt zijn jongeren/studenten, dus leeftijd gezien lijkt mij tussen de 16-25. Maar niet elke student leeft hetzelfde, dus studenten of jongeren die het meest dit soort producten zouden gebruiken zijn degene die al op hunzelf wonen of onafhankelijk van hun ouders zijn, met voorbaat gamers omdat ze vaker online zijn en minder prioriteit geven aan poetsen en schoonmaak. Dus, de specifieke doelgroep zijn gamers of studenten die in kamers of op hunzelf wonen tussen de 16 en 25 jaar.

Eisen van het project:
De enkele eisen waar dit project aan moet voldoen zijn:
 - Het project moet na de kerstvakantie afgerond zijn.
 - Het project moet een positief beeld scheppen op Unilever’s producten.
 - Er moeten 3 concepten van verschillende spellen geleverd worden.
 - Het project moet schoonmaakmiddelen van Unilever bevatten of promoten.
 - Het project moet niet te uitgebreid worden vanwege tijdslimiet.
 - Het project moet uitvoerbaar zijn voor de software developers.

Na bespreken van ieders concepten hebben wij gekozen voor Michelle's concept Sweet Sweep. Dit is een spel waar een bezem al het vuil uit een stad wil wegruimen door middel van powerups en combinaties. In dit spel ga je vuil matchen en drie op een rij maken om het weg te werken, onze bezem jaagt zo al het vuil uit de stad. 
Hiervoor was van te voren een paper prototype gemaakt om een idee te krijgen van de game:


Afval stijl referentie
Afgesproken kleurschema voor de afvalstukken
Kleurschema voor de achtergrond en UI
Uitgekozen lettertypes

Proces

Romano
Na het besluit om Sweet Sweep te kiezen voor ons project, hebben wij de rollen verdeeld onder de DDM’ers om te werken aan de bezem, de afvalstukken plus power-ups, de knoppen/UI, en de achtergrond. Hiermee heb ik samen met James de afvalstukken en power-ups gemaakt. Yoah had ook meegewerkt aan één afvalstuk zodra zijn UI klaar was. Wij hadden een lijst van 7 afvalstukken en 2 power-ups waar wij aan gingen werken:
 - Verrotte appel
 - Plastic fles
 - Papierpropje
 - Blikje
 - Peuk
 - Pakje sap
 - Chipszak
 - Spray (power-up)
 - Schoonmaakazijn (power-up)

Ik werkte aan de verrotte appel, het blikje, de peuk, en de schoonmaakazijn. James aan het papierpropje, pakje sap, chipszak en de spray. Yoah had de plastic fles. Wij hadden toen besloten om aan een bepaald kleurenschema te houden voor het afval die de kleurschema van de UI zou tegenwerken om duidelijk te maken dat het afval er niet thuishoort. Wij hadden ook een referentie genomen voor onze stijl, zodat wij de stijl konden aanhouden van elkaar. Onze referentie en kleurschema zouden allebei hierboven afgebeeld moeten zijn. Toen wij dit hadden besloten, begon ik met het tekenen van de eerste concepten voor het afval. Dit is dus mijn proces voor mijn gedeelte van het project:
Alhoewel, wij kregen daarna te horen als feedback dat deze sprites slecht van elkaar te onderscheiden waren vanaf een afstandje. Dat kwam blijkbaar door de te dunne lineart, en het kleurenschema die ze nauwelijks van elkaar aan het onderscheiden waren. Dus wij hadden voor sommige afvalstukken de kleurenschema gedeeltelijk aangepast, waardoor ik mijn appel rood heb gemaakt in plaats van groen. Dit betekende wel dat wij moesten afwijken van onze kleurschema om uit te komen op een optimaal en beter spelervaring.

Daarnaast hadden wij de lineart veel dikker gemaakt over onze huidige lineart, zodat ze veel beter te zien en onderscheiden waren van elkaar op een afstandje. Dit was cruciaal om toe te passen, als je een spel wil spelen wat juist gaat over mix & matchen, je moet wel kunnen zien wat je matcht. Hieronder heb ik mijn sprites aangepast naar de gewenste resultaten:
Daarna werden de sprites goedgekeurd door onze groep en de feedback gevende. Nadat James en Yoah klaar waren met hun nieuwe sprites, waren de sprites nu helemaal klaar voor gebruik. Maar naast sprites maken had ik namelijk een extra taak opgenomen; ik kon verschillende lines inspreken met apparatuur die Sadiek had meegenomen, en had mijn stem zodanig aangepast om in het spel te gebruiken wanneer er een combo of power-up gebruikt wordt. Dit is alles wat ik heb bijgedragen aan het project.

James
Ik kreeg de taak om de icoontjes/propjes voor het game te maken. Ik heb geprobeerd alles bij de stijl te houden. Nadat alles af was kregen we te horen dan de lijnen te dun was omdat alles verkleint moest worden en daardoor werd het moeilijk om de lijnen te zien, we kregen ook te horen dat de kleuren voor het vuil te veel op elkaar leken en we hadden dat daarna ook aangepast.
Toen ik klaar was had ik nog gevraagd als er nog iets was wat ik kon doen. Ik mocht werken aan een boze bezem. De eerste look niet zo boos maar meer eng en minder in de stijl waar ze het over hadden dus had dat ook aangepast.

Yoah
Ik heb als eerste de knoppen gemaakt en hier maak ik gebruik van het vrolijke kleurenschema wat we hebben afgesproken. Als je er dan een hebt kan je die gebruiken als template voor de anderen knoppen
Na de knoppen gemaakt te hebben ben ik nog bezig geweest met een van de karakters (afval stukken) te maken. Uiteindelijk in de test was de line art te klein dus dat is de laatste stap geweest zodat je het karakter goed kon zien in de game.

Loes
Ik heb gewerkt aan de achtergrond. Ik ben begonnen met het zoeken naar referentie materiaal. Ik wilde of een skyline van een stad, of een drie punts perspectief stukje stad. De drie punts perspectief leek mij het beste omdat er dan dingen zoals vuilnis op de straat getekend kan worden wat bij een skyline niet kan. Ik ben toen gaan zoeken naar referentie materiaal van drie punts perspectief getekende stadjes. Ik kwam uit op een beeld van Loonytunes. Deze heb ik als referentie gebruikt en een eigen illustratie van gemaakt.
De referentie van sprake


Michelle 
Aangezien mijn concept gekozen was voor dit project had ik al een soort main character gemaakt. Deze main character is een simpel getekende bezem. Deze ben ik verder gaan uitschetsen in verschillende stijlen.
Nadat ik mijn eindontwerp had ben ik deze gaan inkleuren en emoties gaan geven. Uiteindelijk werd er gevraagd deze dikkere lijnen te geven zodat hij als hij klein is, beter zichtbaar zou zijn.
Verder heb ik de taak gekregen om de bezem te animeren. Het originele design dat ik heb voor de bezem heb ik gebruikt als referentie voor de rest, ook had ik een simpele GIF gekozen als referentie voor de beweging.
Tenslotte heb ik nog vier andere poses getekend zodat het lijkt alsof alles heen en weer beweegt.


Sadiek
Ik had misschien wel de zwaarste taak van het hele project. Mijn verantwoordelijkheid was namelijk om het spel zelf te maken. De functies, mogelijkheden, code, alles waar de speler mee speelt was ik mogelijk voor. 
Ik heb weleens de neiging om overambitieus te zijn, en daarom heb ik bij aanvang van het project gekozen voor een “simpel is best” benadering. Ik hield het spel simpel, en daardoor kregen de DDM studenten meer creatieve vrijheid. Het spel zelf was in de eerste paar weken al af, en de resterende tijd was besteed aan het oplossen van problemen, puntjes op de i zetten, en ervoor zorgen dat er uiteindelijk één samenhangend product was. ​​​​​​​
Buiten mijn taak als hoofdprogrammeur nam ik het ook op mijnzelf om de DDM studenten een beetje te sturen, en ik gaf ze instructies om bijvoorbeeld “de lijnen wat dikker te maken” of “meer kleurcontrast geven aan de icoontjes”. Al in al een vlotte samenwerking, en ik ben trots op het eindresultaat.


Julie
Aan het begin hebben we de taken verdeeld en ik heb besloten om de scenes te maken behalve het echte level (deze maakte Sadiek). Als eerste heb ik gekeken naar het gekozen kleurenpalet en hier heb ik dan ook een achtergrondkleur uitgehaald. Dit is een tijdelijke achtergrond geweest, omdat Loes de achtergrond aan het ontwerpen was. 
Vervolgens ben ik begonnen met de knoppen er in te zetten zodat ik het functioneel kon maken om van scene naar scene te gaan met behulp van deze knoppen. Deze heb ik toen een roze kleur gegeven vanuit het kleurenpalet, omdat Yoah bezig was met het ontwerp van de knoppen. ​​​​​​​
De volgende stap was om de knoppen functioneel te maken met behulp van c# scripts. Dit was een moeilijke opgave, omdat elke knop begon met een individueel script. Hierdoor werd het erg verwarrend en verloor ik uiteindelijk zicht op wat welk script deed. Sadiek heeft toen met mij meegekeken zodat alles in een script zou komen, maar dit is ons echter niet gelukt omdat het de functionaliteit van de knoppen belemmerde. Hierdoor zijn door de tijd heen de namen van de scripts hun waarde verloren, omdat deze niet overeenkomen met wat er daadwerkelijk in het script gebeurde. De functionaliteit is hersteld doordat we nieuwe scripts hebben gemaakt en deze gekoppeld hebben aan de juiste objecten in de Unity editor. ​​​​​​​
Hierna ben ik begonnen aan het veranderen van scenes. Dit heb ik gedaan door middel van scripts die een bepaald aantal optelt bij het getal in de build settings, hierdoor schuift de speler als het ware door de lijst scenes heen naar de andere scene. Arlene heeft mij hierbij geholpen vanwege haar voorheen gaande ervaring met dit mechanisme. 
Na een paar keer trail en error is dit mechanisme werkend geworden. Hierna heb ik vooral aandacht besteed aan de opmaak van de scenes en de fader. Hiermee is het geen abrupte verandering van scene en geeft het de gebruiker een kalmer gevoel bij de verandering. Vervolgens hebben Sadiek en ik alle scenes bij elkaar gevoegd en het in een bestand gezet.

Arlene
Ik was aan het begin van het project best veel afwezig, waardoor ik niet een taak voor mijzelf heb gekregen, wel heb ik geprobeerd te helpen waar ik dat kon.
Zoals Julie die niet begreep hoe je van scene kon switchen en ik had daar al ervaring mee dus ik heb daar aan meegeholpen en het aan haar uitgelegd.
Verder heb ik de muziek uitgezocht die we gebruiken als achtergrond muziek tijdens de game.
Ik heb ook Julie en Sadiek meegeholpen met de zichtbaarheid en de grootte waar je op kan klikken verkleinen naar de werkelijke grote van de buttons. Dat koste nogal wat moeite om te ontdekken waar het probleem zat en hoe we het gelijk kunnen maken.
Ookal had ik geen vaste taak, vond ik het toch een leuk project en ben ik blij dat ik toch aan iets heb mee kunnen werken.

Conclusie
Het eindresultaat van onze game is erg goed gelukt. Het heeft leuke visuals, muziek en sound effects om de game zo leuk mogelijk te maken. Tijdens het proces is er goed samengewerkt door de SD'ers en de DDM'ers. 
Onze game heeft een bezem erin zitten zoals de opdrachtgever dit vroeg. Verder is de stijl erg simpel en kleurrijk om zo goed bij de doelgroep aan te sluiten.


Bedankt voor het lezen!
Romano, James, Yoah, Loes, Michelle, Sadiek, Julie & Arlene
Sweet Sweep (Project Play)
Published:

Sweet Sweep (Project Play)

Published: